Hieronder vindt u wat uitleg over de processen en het verschil tussen wassen en stomen.
Wat is een stomerij ?
Een stomerij is een textielreinigingsbedrijf, dat zich vooral bezig houdt met het reinigen van de bovenkleding van particulieren (consumenten). Naast het reinigen van kleding verzorgt de stomerij ook het reinigen van dekbedden, dekens en gordijnen.
Wat is stomen ?
‘Stomen’ is eigenlijk een slechte benaming. Veel mensen denken dat de kleding gereinigd wordt door stoom. Dit is echter niet het geval. Stomerijen reinigen de aangeboden kleding in een gesloten machine gevuld met een oplosmiddel. Dit noemt men ‘chemisch reinigen’. Het textiel wordt in deze machine zowel gereinigd als gedroogd. De stoom die in een stomerij gebruikt wordt dient vooral ter verwarming van de reinigingsmachines en voor het afwerkproces (persen en strijken).
Waarom stomen ?
Sommige stoffen zijn zo gevoelig dat ze alleen gereinigd kunnen worden door deskundigen met behulp van speciale apparatuur. Stomerijen beschikken over die speciale apparatuur. Bovendien is het personeel van een stomerij geschoold, ervaren en het ‘opmaken’ (strijken, persen, verstevigen, etc.) van delicate kleding.
Stomen vs. Wassen
Voordelen van stomen t.o.v. wassen:
Door een was en een droogproces met minimale mechanische werking is de kans op slijtage en
krimp vele malen kleiner. (Het oplosmiddel verzorgt de reiniging, niet de mechanische kracht).
Wanneer stomen en niet wassen ?
-Als er op het wasvoorschrift een kruis door het wastobbetje staat.
-Als er vlekken in de kledingsstukken zitten, die er met wassen niet uitgaan (vetvlekken).
-Als men de reiniging aan een ervaren textielreiniger wil overlaten.
Wanneer wassen en niet stomen ?
-Als er op het wasvoorschrift een kruis door het rondje staat.
-Als er wateroplosbare vlekken in het kledingstuk zitten.
Productieproces particuliere kleding in vogelvlucht
1. Het stoomgoed dat door de consument in de stomerij wordt binnengebracht, wordt ingeschreven op een bonnetje. De consument krijgt een bonnetje dat dient als bewijs van afgifte. Met dit bonnetje kan de kleding later weer worden opgehaald.
2. Vervolgens worden de goederen eerst gesorteerd op o.a. soort textiel, wassen of ‘stomen’, gevoeligheid, kwaliteit, kleur, etc.
3. Zodat het vervolgens de juiste reinigingsbehandeling kan ondergaan. Het chemisch reinigen gebeurd met perchloorethyleen, een ontvettende vloeistof, in een speciale reinigingsmachine. Van groot belang bij de reiniging is ook dat de juiste detergenten (zepen) en wel in de juiste dosering worden gebruikt.
4. De goederen worden na het reinigen stuk voor stuk gecontroleerd om te zien of er eventuele vlekken zijn blijven zitten. Eventuele vlekken krijgen een extra behandeling met behulp van speciale apparatuur en een speciaal ontvlekkingsmiddel (of -middelen) om ze alsnog te verwijderen.
5. Als de goederen schoon zijn worden ze gesorteerd op afwerkproces:
a: Pantalons worden eerst geplaats op een ‘broekentopper’. Dit apparaat blaast met stoom het model terug in de broek. De pantalons worden daarna geperst en gestreken op een speciale broekenpers.
b: Colberts en jassen worden eerst geplaatst op een ‘stoompop’. Op dit apparaat wordt het colbert of de jas met lucht en stoom weer in vorm gebracht. De colberts worden daarna op een strijktafel verder in model gebracht.
6. Als de artikelen klaar zijn worden ze stuk voor stuk verpakt in een plastic hoes en voorzien van een genummerd kaartje. Op dit kaartje staat o.a. het klantnummer.
7. De kleding wordt klaar gehangen zodat ze opgehaald kunnen worden door de klant.