Huisstofmijt

Huisstofmijt 2017-09-25T12:24:32+00:00

De Huisstofmijt      
Houden talloze hele kleine organismen u iedere nacht gezelschap. Een van hen is de huisstofmijt. Dit spinachtige insect van nauwelijks 0,3 millimeter groot produceert hele kleine uitwerpselen die samen met de rest van het stof vrijelijk door vrijwel elk huishouden dwarrelen.
En daar kunt u flink veel last van hebben. De huisstofmijt komt in Nederland in bijna iedere woning of ieder bedrijfspand voor. Tot ongeveer 1900 werd de huisstofmijt alleen aangetroffen in gelooide huiden, maar sinds de jaren zestig worden ze ook veelvuldig gesignaleerd in
huisstof, matrassen en met stof beklede banken en stoelen.

Slaapkamer   
De huisstofmijt leeft van schilfertjes van de menselijke huid. Een temperatuur van ongeveer 25 graden is voor hem ideaal, dus de uitvinding van de centrale verwarming en isolatie van woningen werken in zijn voordeel. Daarnaast is hij gek op vocht. Iedere nacht verliezen we zo’n anderhalve gram huidschilfers, waaraan de huisstofmijt zich graag tegoed doet. Normaal gesproken komt de huisstofmijt in aanvaardbare aantallen voor in een woning. Afhankelijk van bovenstaande factoren kan dat echter schrikbarende vormen aannemen.

Allergie    
Mensen kunnen een allergie krijgen voor de huisstofmijt. Ze zijn dan gevoelig geworden voor de uitwerpselen van dit beestje. Bij allergie hebben mensen last van irritatie van de slijmvliezen. Dit betekent dat ze last hebben van niezen, opgezette keel, dichte of loopneus en prikkelende ogen. Bij mensen die gevoelig zijn én astma hebben, kan dit leiden tot een astma-aanval.

Welke maatregelen kunt u nemen?     
U kunt verschillende maatregelen nemen om de huisstofmijt te bestrijden. Probeer vocht en stof tegen te gaan. Soms is het nodig bepaalde materialen in huis te vervangen. Omdat dit kostbaar kan zijn, is het verstandig niet alles in één keer te doen. Begin op plaatsen in huis waar zich veel huisstofmijten bevinden, bijvoorbeeld daar waar het vochtig of stoffig is. Vooral uw slaapkamer is belangrijk, omdat u daar veel tijd doorbrengt. Hieronder volgen enkele adviezen.

Vocht bestrijden    
Zorg dat de lucht in uw huis voortdurend wordt ververst door een klein bovenraam of een ventilatierooster open te zetten. Zet bovendien af en toe de ramen wijd open om te luchten (twee tot drie keer per dag een paar minuten). Dit geldt vooral voor de keuken, de badkamer en de slaapkamer. Laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger met afvoer naar buiten. Probeer de deuren tussen keuken en/of badkamer en de rest van het huis gesloten te houden. Als het koud en vochtig is, kan het helpen de woon- en slaapkamers overdag te verwarmen. Het vocht wordt in de warme lucht opgenomen en bij het luchten afgevoerd. Materialen in huis vervangen of aanschaffen in oud materiaal zitten soms zo veel huisstofmijten, dat ze nauwelijks zijn uit te roeien. Het kan dan noodzakelijk zijn matrassen, vloerbedekking of gordijnen te vervangen. Kies bij nieuwe aanschaf bij voorkeur:

• glad materiaal voor vloeren, wanden, meubels en bedden (glad materiaal houdt minder stof vast en is gemakkelijker schoon te maken dan textiel);
• afsluitbare kasten (deze geven minder stofvorming);
• stoffen, dekbedden en kussens die op 60°C gewassen kunnen worden;
• een bed met een luchtdoorlatende bodem, een matras van synthetisch materiaal,
• speciale matrashoezen, dekbed en kussenslopen tegen allergie. Deze hoezen zijn alleen zinvol als u alle andere hierboven genoemde maatregelen ook heeft genomen.
Stofvrij maken en wassen
• Neem gladde vloeren vochtig af; stofzuig textiele vloerbedekking regelmatig (twee tot drie keer per week is voldoende). Als u allergisch bent voor huisstofmijt is het misschien beter als iemand anders in uw afwezigheid voor u stofzuigt.
• Was beddengoed (lakens, dekbed en kussens) minstens eens in de twee weken gedurende minimaal een uur op 60°C.
• Neem meubels van glad materiaal vochtig af; stofzuig textielbekleding iedere maand.
• Was overgordijnen jaarlijks, vitrage wat vaker.
• Plaats geen planten in uw slaapkamer. Planten geven extra stofvorming.

Wat kan de stomerij voor u doen: 
De stomerij kan een belangrijke bijdrage leveren in uw strijd tegen huisstofmijt. Een stomerij beschikt namelijk over de juiste middelen en kennis voor het reinigen en/of wassen van kussens, dekbedden, gordijnen, vitrage en tapijten.